Vroeger had ik zoals de meeste mensen er geen benul van hoeveel gif en chemische stoffen ik ongemerkt via mijn huid binnenkreeg door het (in)smeren van mijn dagcrème, shampoo en make-up.Ik kan me achteraf wel voor mijn kop slaan dat ik mijn kinderen als baby heb gewassen met Zwitsal. Door de jaren heen is de cosmetica-industrie namelijk steeds meer synthetische stoffen aan producten gaan toevoegen. Met name om ze zo goedkoop en efficiënt mogelijk te kunnen produceren. Veel mensen zijn tegenwoordig al oplettend in het lezen van de etiketten voor voedingsmiddelen, maar het is zeker raadzaam om ook goed te letten op ingrediënten in cosmetica. Deze stoffen kunnen op termijn behoorlijk schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Hieronder volgt een lijst van ingrediënten die je liever wilt vermijden en waarom. Tip: print deze lijst uit en doe hem in je portemonnee

1. SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) EN SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) is een chemisch reinigingsmiddel. Fabrikanten gebruiken SLS omdat het ‘zo lekker schuimt’ en omdat het een goedkoop ingrediënt. In veel shampoos, badschuim, douchegel, facial wash en handzeep vind je dan ook SLS of de iets mildere vorm SLES. Maar denk ook aan (schuimende) tandpasta. Deze stof is reinigt zo sterk, dat ze ook gebruikt wordt om motoren en zelfs garagevloeren te ontvetten. (JEK!)

Je kunt je voorstellen dat zo’n agressieve stof de natuurlijke beschermlaag van je huid flink aan kan tasten, bovendien irriteert je ogen, huid en longen kan irriteren. Maar wat nog erger is: SLS dringt makkelijk je lichaam in en kan via de bloedbaan terechtkomen in organen. Het blijft in je lichaam aanwezig en zorgt voor een uitgedroogde huid, huidirritatie, allergieën en haaruitval. SLS is wat dat betreft een sluiper: soms gebruik je 20 jaar dezelfde shampoo zonder problemen, en opeens vindt je huid het genoeg, met diverse allergische reacties tot gevolg.

2. PARABENEN

Parabenen worden toegevoegd als conserveringsmiddel Zij doden bacteriën en schimmels en worden aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Ook parabenen worden door je lichaam opgenomen en blijven daar actief. Parabenen vallen onder de groep xeno-oestrogenen. Stoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze de geslachtshormonen aan tasten. Het zijn hormoon verstorende stoffen die in je lichaam oestrogeen nabootsen. Bij autopsies worden ze teruggevonden in tumoren. Parabenen worden gebruikt in shampoo, douchegel, crème, lotion, bodybutter et cetera. Eigenlijk kunnen ze in bijna alle verzorgingsproducten verstopt zitten. Er zijn diverse soorten parabenen, zoals ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben. Wij adviseren je elk soort parabeen of parabenen te mijden.

3. FTALATEN

Ftalaten zijn eigenlijk weekmakers. Ze worden gebruikt in plastic om het flexibel en vormbaar te maken, maar ook in cosmetica als oplos- en fixatiemiddel of om de geur in parfum en de kleur in cosmetica te stabiliseren. Van ftalaten is ook bekend dat het hormoonverstorende stoffen zijn die je gezondheid en vitaliteit negatief beïnvloeden.

Ftalaten worden ook wel aangeduid met di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).

Ftalaten staan meestal niet vermeld op het etiket. Ze komen veel voor in parfums, haargel, haarlak, nagellak, zeep en shampoo. Ze zijn vaak verborgen onder de naam parfum. Als er parfum op het etiket staat, betekent het overigens niet dat het altijd ftalaten zijn, dat maakt de verwarring helaas alleen maar groter.

4. PARFUM

Parfumstoffen zitten werkelijk overal in. Niet alleen in verzorgingsproducten, maar ook in schoonmaakmiddelen, WC-papier, wasmiddel, tampons, luiers en luchtverfrissers. Op de verpakking staat parfum of fragnance, maar dit is feitelijk een schuilnaam voor honderden chemische stoffen die zorgen voor een ‘aangename’ geur van het product. De stoffen die hiervoor gebruikt worden, hoeft de fabrikant niet te vermelden. Daarom zijn het vaak de goedkoopste stoffen die vaak niet op veiligheid zijn getest.

5. MINERALE OLIËN

De naam minerale oliën doet vermoeden dat ze rechtstreeks uit de natuur komen, maar niets is minder waar. Het is een mooie naam voor vaseline en paraffine, ofwel gewoon aardolie of paraffinum die gemaakt wordt in de petrochemische industrie. Het zit in bijna alle lip-, huid- en babyproducten. Als je het opsmeert voelt je huid zacht aan omdat je een laagje ‘vet’ op je huid smeert. In werkelijkheid sluit je hiermee je huid af, waardoor je de natuurlijke vochtregulering ontregelt. Zelfs de terughoudende Consumentenbond onderkent inmiddels het gevaar van minerale oliën. Dat zou wel eens een gamechanger kunnen zijn. Over de minerale oliën in deze producten zijn er sterke vermoedens dat ze kankerverwekkend zijn en dat ze zich kunnen ophopen in de organen en gezwellen kunnen vormen in lymfeklieren, lever en milt. Of dat echt waar is, weet ik niet. Ik neem toch altijd liever het zekere voor het onzekere! Los daarvan zijn ook deze stoffen flinke hormoonontregelaars.

6. ALUMINIUM (ALUMINUM CHLOROHYDRATE)

Aluminiumzouten worden gebruikt in deodorant. Aluminium sluit je poriën af waardoor je zweet er niet (goed) uit kan. Aluminium wordt opgenomen door je huid, waar het verstorend werkt in je lichaam. Ook natuurlijke mineralen kunnen aluminium bevatten. Je herkent ze aan de woorden alum, aluin of potassium alum. Er wordt van gezegd dat ze niet door je huid kunnen worden opgenomen. Er is echter nog niet lang genoeg onderzoek naar gedaan om de effecten op lange termijn te kunnen meten.

7. POLYETHYLENE GLYCOL  (PEG’S)

PEG’s zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvetmiddel, zoals in ovenreinigers. PEG’s worden ook gebruikt in cosmetica om verschillende redenen: als reiniger, als emulgator of bijvoorbeeld als bevochtiger. Ze komen op de ingrediëntenlijst vaak voor met een nummer erachter. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem of allergie veroorzaakt. PEG’s verwijderen de beschermende vetten van de huid, verstoren de vochthuishouding in je huid en zorgen voor huidveroudering.

8. DIETHANOLAMINE (DEA), TRIETHANOLAMINE (TEA) EN MONOETHANOLAMINE (MEA)

Dit wordt aan verzorgingsproducten toegevoegd als verdikkingsmiddel, als emulgator of omdat het een flink schuimend effect heeft. Het komt voor in producten als shampoo, douchegel, haarlak, zeep en zonnebrandcrème. Voorbeelden zijn Stearamide DEA, Lecithinamide DEA, Lanolinamide DEA en Lauramide DEA. In de regelgeving in de EU zijn niet voor niets beperkingen opgenomen voor het gebruik van deze stoffen in cosmetica. Ze kunnen allergische reacties en oogirritaties veroorzaken, en leiden tot droog haar en een droge huid.

9. ALCOHOL

Er zijn diverse soorten alcohol die worden gebruikt in verzorgingsproducten. Als er alleen maar ‘alcohol’ op het product staat, kan het ethylalcohol ofwel ethanol zijn. Dit is een synthetische alcohol die irritatie kan veroorzaken, je huid uitdroogt, ontstekingen kan veroorzaken en acné kan verergeren. Er zijn ook natuurlijke soorten alcohol die niet tot zoveel verstoringen leiden, maar vaak wel wat uitdrogen.

8. SILICONEN OFWEL SILOXANEN (ZOALS CYCLOMETHICONE, DIMETHICONE EN SIMETHICONE)

Helaas staat dit ingrediënt niet altijd letterlijk op de verpakking. Alle ingrediënten die eindigen op siloxaan of methicon kun je beter mijden. Ze komen hoofdzakelijk voor in haarproducten en deodorant, sluiten je huid af, zijn hormoon verstorend, schadelijk voor je immuunsysteem en worden zelfs in verband gebracht met onvruchtbaarheid.

10. TRICLOSAN

Triclosan is een bestrijdingsmiddel, maar het wordt ook veel gebruikt in antibacteriële middelen, zoals zeep en facewash, maar ook in tandpasta, deodorant en cosmeticaproducten vanwege de antibacteriële werking. Echter, triclosan maakt geen onderscheid en doodt zowel de foute als de goede bacteriën op de huid. Triclosan is bovendien een hormoonverstorende stof en het tast de vruchtbaarheid aan. Het wordt ook in verband gebracht met allergieën en met het verstoren van je schildklierfunctie.

Twijfel je over een ingrediënt dat ik niet in deze lijst heb opgenomen? Check het dan zelf op www.EWG.org via de zoekbalk. Daar kun je elk ingrediënt checken.

Wist je trouwens dat het heel makkelijk is om zelf je 100% natuurlijke verzorgingsproducten te maken met alleen maar pure ingrediënten? En dat je hiermee ook nog eens kosten kunt besparen? Tijdens onze workshop op vrijdag 1 november leren wij je graag hoe eenvoudig en leuk het is. Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan!