Veilig gebruik van etherische oliën

12 TIPS

 

 1. Houdt de flesjes met etherische olie goed gesloten en bewaar ze op een koele (kamertemperatuur), donkere plaats. Als ze goed worden opgeborgen behouden de oliën jarenlang hun kracht.

 2. Houdt altijd een zuivere vette plantaardige olie bij de hand als je met etherische oliën werkt. Het liefst biologisch en koudgeperst. Hiermee kun je de oliën verdunnen als ze huidirritatie veroorzaken. Gebruik nooit water om etherische olie te verdunnen, deze lost namelijk evenals vette olie niet op in water. Water versterkt de werking van de olie alleen maar. Mocht een etherische olie in het oog komen, altijd eerst met vette olie “spoelen” en vervolgens een dokter raadplegen.

 3. Houd etherische olie buiten bereik van kinderen. Behandel het als elk ander medicijn. Gebeurt het toch dat een kind van de olie drinkt, laat het dan onmiddellijk een groot glas volle melk drinken of flinke portie volle yoghurt of kwark eten.

 4. Gebruik geen etherische oliën die rijk zijn aan menthol (bijv. pepermunt, eucalyptus) op de hals of nek van kinderen onder 18 maanden.

 5. Citroen, bergamot, sinaasappel, grapefruit, mandarijn  en andere citrusoliën zijn fotosensitief en kunnen uitslag of donkere huidvlekken veroorzaken als ze op de huid worden aangebracht en deze aan de zon of UV-licht wordt blootgesteld. De gevoeligheid kan tot 1 à 2 dagen na het aanbrengen aanhouden.

 6. Houd etherische oliën uit de buurt van de ogen en druppel ze niet in de oren. Raak geen contactlenzen aan en wrijf niet in je ogen als je etherische olie aan je vingers hebt. Zelfs een miniem beetje olie kan contactlenzen beschadigen en de ogen irriteren.

 7. Zwangere vrouwen doen er verstandig aan eerst hun arts te raadplegen alvorens een gezondheidsplan gebaseerd op etherische oliën op te stellen. De oliën zijn in principe veilig, maar gebruik je gezonde verstand. Volg de aanwijzingen op het etiket en verdun met vette olie totdat je vertrouwd bent met het gebruik.

 8. Als je lijdt aan epilepsie of een hoge bloeddruk moet je eerste je arts raadplegen voordat je etherische oliën gaat gebruiken. Wees extra voorzichtig met oliën die hoog in ketonen zijn, zoals Grapefruit, basilicum, rozemarijn, salie en tanacetum (tansy).

 9. Mensen met allergieën kunnen beter eerst een klein beetje olie op een klein stukje tere huid (zoals de binnenkant van de arm) aanbrengen om hun gevoeligheid te testen voordat ze de olie op andere plaatsen gebruiken. Een van de veiligste en meest effectieve plekken om etherische oliën te gebruiken is onder de voeten.

 10. Voeg etherische olie nooit direct toe aan het badwater. Gebruik ALTIJD volle melk, castille zeep of honing als basis. Bij voorkeur niet meer dan tien druppels per bad gebruiken.

 11. Koop alleen 100% pure etherische oliën van hoogwaardige kwaliteit. Je herkent ze aan het volgende: 
   • Ze zitten in een gekleurd glazen flesje (amberkleurig, blauw of groen)
   • Op het etiket staat ALTIJD expliciet vermeld:
    – ‘etherische olie’ of ‘essentiële olie ‘en dus NIET ‘zuivere olie’ of ‘natuurlijke olie’.
    – de Latijnse benaming en het chemotype;
    – van welk deel van de plant de olie gewonnen is;
    – het land waar de olie vandaan komt;
    – datum;
    – batchnummer
   • Koop geen oliën waar een pipet bij zit.

ebook