Etherische oliën: mooiste geschenk uit de natuur

Je hebt vast wel eens genoten van de geur van lavendel of rozen in je tuin of van vers gesneden pepermunt of andere kruiden? Dat zijn de etherische oliën van de plant. Etherische oliën zijn de aromatische vloeistoffen die met veel zorg gedestilleerd of geperst worden uit bloemen, bladeren, hout, vruchten, bessen, wortels, kruiden, hars en zaden. Ze zijn het meest geconcentreerde plantenmateriaal dat er bestaat. Hierdoor zijn ze 50 tot 70 keer krachtiger dan kruiden.

Etherische oliën bepalen niet alleen de geur van de plant maar zijn ook van vitaal belang voor de planten om te groeien, te leven en zich te beschermen tegen bacteriën, schimmels, insecten of ziektekiemen. Ze vormen als het ware het immuumsysteem van een plant. Met hun eigenschappen kunnen ze ook elk lichamelijk stelsel ondersteunen, zoals de huid, het bewegingsstelsel, de bloedsomloop, de luchtwegen, het hormoonstelsel, de spijsvertering, het immuunsysteem  en het zenuwstelsel.

Moderne onderzoeken tonen aan dat essentiële oliën een rustgevende, reinigende, verjongende en energieke werking op lichaam en geest kunnen hebben. Doordat ze zijn opgebouwd uit meer dan 100 zeer kleine, vluchtige moleculen neemt ons lichaam ze snel en gemakkelijk op.

Hoe snel werken etherische oliën?

 

Binnen 20 SECONDEN bereiken de moleculen je hersenen
Binnen 2 MINUTEN komen ze in je bloedbaan
Binnen 2 UUR zitten ze in elke cel van je lichaam