Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Dat brengt bij velen wel de nodige opstart-perikelen met zich mee. Mijn kinderen zitten al in hun 2e schoolweek. Midden Nederland is deze week weer gestart en de kinderen in het noorden gaan volgende week weer naar school. Je kind begint hopelijk vol goede moed en met veel enthousiasme aan het nieuwe schooljaar. Of misschien vindt je zoon of dochter het spannend of baalt hij/zij dat de vakantieperiode van vrijheid en blijheid erop zit.

Etherische oliën kunnen in deze periode goed van pas komen. Je kunt ze gebruiken als je kind moeite heeft met concentratie en bij spanningen die gepaard kunnen gaan met een nieuwe school, klas of juf/meester. Ook bijvoorbeeld om lekker te slapen, voor extra motivatie bij het maken van huiswerk of om je kleine druktemaker(s) rustig te krijgen. In dit artikel laten we zien welke etherische oliën je waarvoor kunt gebruiken tijdens schooldagen.

Fris wakker worden met citroen en pepermunt

Een fijne schooldag begint een prettige ochtendroutine. Aankleden, lekker ontbijtje, tandenpoetsen, gezicht wassen, tas inpakken. Voor een energiek begin van de dag doe ik vaak 3 druppels citroen(schil) en 3 druppels pepermunt in mijn diffuser (vernevelaar). Dit zorgt ook voor mentale helderheid, waardoor ze zich straks beter kunnen concentreren op school.

Je kunt ze de oliën ook verwerken in een neusinhalator of in een roller of zelfgemaakte massageolie. Het is wel belangrijk dat je de oliën goed verdunt op basis van de leeftijd van je kind. In een volgende blog kom ik hierop terug.

Eerste hulp bij schoolstress en spanning

School kan de nodige spanning met zich meebrengen, zeker wanneer alles nieuw is. Misschien is je kleuter net begonnen in groep 1 en moet je hem huilend naar school brengen.  Mijn middelste zoon is net gestart in de brugklas en dat brengt de nodige spanningen met zich mee, ook voor mij als moeder. Gedurende het hele schooljaar kan je kind spanning ervaren van huiswerk, proefwerken of onenigheid met klasgenoten. De oliën hieronder helpen om spanningen weg te nemen, de zenuwen te verzachten en boosheid te verminderen. Ze brengen emoties in evenwicht, waardoor je kind zich snel weer beter voelt.

Bergamot – rustgevend en kalmeert de emoties
Mandarijn – opbeurend en licht rustgevend
Cederhout – heeft een kalmerend effect op woede en prikkelbare gevoelens
Wierook – bevordert een positieve houding en gevoelens van geduld en acceptatie
Geranium –bevordert emotioneel evenwicht
Jeneverbes – stimuleert een positieve instelling
Lavendel – kalmeert negatieve emoties, vooral woede, opwinding en prikkelbaarheid
Marjolein – voor de Romeinen stond het bekend als het “kruid van geluk” en voor de Grieken “vreugde van de bergen”
Rozenhout – rustgevend voor lichaam en geest
Sandelhout – bevordert de wilskracht en geeft ontspanning
Ylang ylang – wekt positieve gevoelens op

Etherische oliën voor opperste concentratie en focus

We weten allemaal hoe gemakkelijk het is weg te dromen bij een saaie les. Of misschien is je kind net als mijn jongste zoon, zo’n lekkere stuiterbal die al moeite heeft met stilzitten. Laat staan met opletten en doen wat van hem gevraagd wordt. De volgende etherische oliën zijn rustgevend en staan bekend om hun vermogen de focus aan te scherpen, zodat je kind beter bij de les kan blijven

Vetiver – ontwaakt en zorgt voor focus
Citroen – vrolijk en scherp
Mandarijn – opbeurend en toch licht rustgevend en hypnotiserend
Patchoeli –kalmeert, ontspant en balanceert het energieniveau
Romeinse kamille – ruimt de geest en stimuleert het evenwicht bij overactieve kinderen
Balsemspar – opbeurend en verhelderend
Basilicum – verlicht mentale vermoeidheid
Melisse – helpt bij het verwijderen van mentale blokkades
Pepermunt – snijdt door hersenmist (vermijden bij kinderen onder de 10)
Rozemarijn –  zorgt ervoor dat je kind de lesstof beter in zich opneemt en onthoudt
Sandelhout – verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hersenen en verhoogt daardoor de focus

Ik heb voor mijn zoon een roller gemaakt met vetiver, mandarijn, Romeinse kamille en patchoeli. Deze ruikt heerlijk, alleen wil hij liever niet dat andere kinderen hem ruiken. Daarom smeer ik ’s ochtends zijn voeten in. Hier zitten weer belangrijk reflexpunten voor rust, dus sokken aan en klaar. De bovengenoemde oliën zijn ook prima om te vernevelen bij het maken van huiswerk of te gebruiken in een aromatherapie inhalator.

Etherische oliën voor een goede nachtrust 

Voldoende slaap is enorm belangrijk voor je kind, al komt die wel in gedrang als je kind spanningen heeft, last heeft van opspelende (puber)hormonen, weigert om op te tijd te gaan slapen of gewoonweg de slaap niet kan vatten. Deze ontspannende etherische oliën dragen bij aan een goede nachtrust voor je kind of puber. Sweet dreams!

Lavendel – bevordert een rustgevende slaap en vermindert stress
Cederhout – verzacht onrust, angsten woede
Mandarijn – geeft rust en ontspanning
Basilicum – verlicht slapeloosheid veroorzaakt door nerveuze spanning
Romeinse kamille – ontspant de geest en het lichaam
Sandelhout – bevordert een rustgevende omgeving en atmosfeer vóór het slapen gaan
Zoete sinaasappel – kalmeert en zorgt voor vrolijkheid

Je kunt deze oliën al dan niet gecombineerd met elkaar vernevelen met een diffuser of gebruiken in een roller. Als ik geen diffuser bij de hand heb, doe ik ook wel eens druppel Lavendel of Cederhout op het kussen. Of smeer ik deze oliën verdund onder hun voeten.

In volgende blogs geef ik je de komende weken enkele handige back to school recepten met etherische oliën en combinaties om in de diffuser te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil jij meer inspiratie? Schrijf je hier dan snel in voor een van onze workshops, die komend najaar op het programma staan!