Wat zijn hydrolaten?

Een hydrolaat is, net als een etherische olie, een eindproduct van stoomdestillatie. Een hydrolaat heeft haar eigen unieke eigenschappen en een therapeutische werking welke nauw aansluit bij de etherische olie van hetzelfde natuurlijke product waaruit het ontstaan is. Na het destillatieproces ontstaat een tweedeling in het eindproduct: een waterige oplossing (het hydrolaat) met daarbovenop een olie laag (de etherische olie)

Meer weten over hydrolaten? Bel:+31 (0)6 373 149 73 voor meer informatie of bekijk onze producten.


Ga naar de shop

Unieke eigenschappen

Een hydrolaat, zelf een waterige oplossing, is uitstekend te verdunnen met water. Een hydrolaat is daardoor ook zeer geschikt voor gebruik in een aromadiffuser, is subtiel geurend. Naast een therapeutische werking hebben hydrolaten tevens een cosmetische werking. Er zijn plantensoorten bekend waaruit men geen olie kan betrekken maar die zich uitstekend lenen voor het produceren van hydrolaten, denk aan bijvoorbeeld Sint-Janskruid, Toverhazelaar en Korenbloem.

Hydrolaten veilig gebruiken en bewaren

Hydrolaten zijn minder stabiel dan etherische oliën omdat zij vele malen minder sterk geconcentreerd zijn en dus in verhouding veel minder stoffen bezitten met een anti-oxidantwerking.

Warmte, licht en lucht kunnen de kwaliteit sterk beïnvloeden. Je kunt ze dan ook het beste donker en koel bewaren. Ze moeten in donkere, glazen flessen bewaard blijven en wanneer een fles half leeg is kun je het overgebleven hydrolaat beter in een kleinere verpakking overgieten. Wanneer je het hydrolaat onverdund wil gebruiken adviseer ik een fles met spraykop.