Reuktraining

Duurzaamheid
Duurzaamheid
juni 22, 2022
Fit en gezond de herfst door
Fit en gezond de herfst door
september 20, 2022

Reuktraining kan je helpen wanneer je door ziekte of een andere oorzaak je reukvermogen tijdelijk kwijt bent. Mensen die corona hebben gehad zijn vaak hun reukvermogen kwijt of het reukvermogen is sterk verminderd. Maar ook door andere oorzaken kun je hier last van hebben. Bijvoorbeeld na een griep, verkoudheid of bestraling.

Lange tijd werd een geur- of reuktraining gezien als homeopatische flauwekul maar sinds kort staat het ook in de medische richtlijnen: reuktraining voor coronapatiënten met aanhoudend reukverlies. zie bijvoorbeeld dit artikel in dagblad Trouw van 27 juni 2022 Reuktraining met geurflesjes is niet langer ‘homeopatische flauwekul’ (trouw.nl)

Klik hier voor de PFD versie van het krantenbericht

Het reukvermogen is dan door een schade aan de hersenen aangetast. Gelukkig is deze schade vaak niet blijvend. Vanwege de neuroplasticiteit van de hersen kunnen de hersenen zich weer aanpassen. Wanneer je traint en veel geduld hebt kan het reukvermogen zich herstellen. Deze training wordt ook wel een olfactorische training genoemd. Reuktraining stimuleert het olfactorische gedeelte in de hersenen. Het is geen geneesmiddel maar je kunt het zien als een fysiotherapie voor je neus.

Deze geurtraining kun je op een vrij eenvoudige manier zelf uitvoeren met behulp van natuurlijke etherische oliën. Gebruik hiervoor etherische oliën uit de volgende categorieën:

Deze oliën vind je alle vier in deze reuktraining set

Hoe werkt deze training?

Je kunt rechtstreeks uit het flesje ruiken, uit de dop ruiken of de olie op een geurkaartje aanbrengen. Neem de tijd en zorg dat je in een rustige omgeving bent.

  • Kies één van de oliën en ruik hier rustig en ontspannen aan. Haal rustig adem door je neus
  • Probeer de olie circa 5 keer te ruiken
  • Neem een aantal minuten rust voordat je de volgende olie op dezelfde manier gebruikt
  • Herhaal dit proces voor alle geuren
  • Probeer dit 2 x per dag te doen. Bijvoorbeeld ‘s morgens en ‘s avonds.

Let op: deze methode is geen geneesmiddel maar uitsluitend een stimulans voor het reukherstel. Reuktraining stimuleert het olfactorische gedeelte in de hersenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.